Aku menulis mengikut gerak minda dan hati, mentafsir kehidupan yang aku lalui sepanjang hari, setiap detik berlalu mengingatkan aku tentang sesuatu, lalu di luahkan di sini, tanpa perlu menekan diri. Kamo sang pengintip perlu hormati, terima apa adanya yang tertulis disini.

Pengintip Berdaftar

Tuesday, March 29, 2011

Jangan Ditangisi Apa yang Bukan Milikmu





sangat best biler membaca artikel yg ader dlm  
so...korang baca la sendiri... just nak share je...bc la kt bawah nie or klik je link yg aku da bg kt bwh tuh...
Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa. Kecewa sekali. Sesuatu yang luput dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai dan kenyataan yang tidak sesuai dengan harapan.
Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat tergoncangnya jiwa, masih ada setitik cahaya dalam kalbu untuk merenungi kebenaran. Masih ada kekuatan untuk melangkahkan kaki menuju majlis-majlis ilmu dan majlis-majlis zikir yang akan memberikan ketenteraman jiwa.
Hidup ini ibarat belantara. Tempat kita mengejar pelbagai keinginan dan impian. Dan memang manusia diciptakan mempunyai kehendak serta mempunyai keinginan. Tetapi bukan semua yang kita inginkan dapat dicapai. Sesungguhnya tidak mudah menyedari bahawa apa yang bukan menjadi hak kita tak perlu kita tangisi. Banyak orang yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak punya satu hukum: harus berjaya, harus bahagia atau harus-harus yang lain.
Betapa banyak orang yang berjaya tetapi lupa bahawa hakikatnya semua itu pemberian Allah sehingga membuatnya sombong dan bertindak sewenang-wenangnya. Begitu juga kegagalan sering tidak dihadapi dengan betul. Padahal dimensi tauhid dari kegagalan adalah tidak tercapainya apa yang memang bukan hak kita. Padahal hakikat kegagalan adalah tidak terengkuhnya apa yang memang bukan hak kita.
Apa yang memang menjadi milik kita di dunia, samada rezeki, jawatan atau kedudukan, pasti Allah akan berikan. Tetapi apa yang memang bukan milik kita, kita tidak akan mampu miliki; walaupun ia nyaris menghampiri kita atau meskipun kita bermati-matian berusaha mendapatkannya.
"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Luh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berdukacita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.." (Surah Al-Hadid: 22-23)
Maka sudahlah, jangan kau tangisi apa yang bukan milikmu!
kat bawah ni link artikel nih :-

Jangan Ditangisi Apa yang Bukan Milikmu | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Monday, March 28, 2011

beza antara mereka...

New entry ye kengkawan.... hmmm.. entry nie cam ader kaitan ngan entry yg lepas... sesaper x berminat nak bace, leh la skip jer blog nie... orait..hmmm just nak share aper yg da berlaku pd life aku... di samping nak share camner aku leh fall in love with pakcik nie...

kejadian ni berlaku last year.... dlm bulan 9..tmpt kejadian dan masa kejadian dirahsiakan... huhhuhu..

k., ready da ke nak tahu kisahnyer... orait..
camni... 1 hari tu aku nak jumpa la si "setan" ni...(baca entry yg lepas.,korang akan tahu saper setan nih) nak jumpa coz nak bg balik barang beliau..(selepas beberapa bulan da x dek pape ngan setan nih)
so aku pun ajak la pakcik teman...time nih kitorang br je kwn...

........kitorang pun tunggu la "setan" ni sampai... tp mesti die ingat aku dtg sorang...coz muke beliau nie agak terkezut bile ader pakcik skali....opps sbelum tu pakcik da pesan., die x nak masuk campur urusan kitorang...

....bila da mengadap "setan" tu...maka bermula lah sesi lwn mulut... "setan" tu agak terkezut beruk coz aku ckp ngan beliau tengking-tengking... beliau ciap bg tahu pakcik camgini "KO TGK MIE., DIE X PERNAH PUN CAKAP NGAN AKU CAMNI" pakcik diam jer... ( la..da ko wat org mcm2 kan.. x kan nak cakap baik lg...senget!)

.....selepas sesi duk bertikam lidah ngan beliau nie.... aku dengan perasaan yg geram tahap tenuk pun melempang la beliau dengan sekuat hati aku....(walaupun tgn kecik,tp memang kuat la aku lempang..sampai terpaling muka beliau dgn di sertakan dengan bunyi slappppppppp yg sgt kuat... puas hati aku!)


(sekadar gambar hiasan)


.... dengan sepantas kilat... maka beliau pun melempang aku... time tu dengan serta merta air mata tetiba membasahi pipi... (time nih pakcik da bangun) lalu pakcik pun berkata " X YAH LA PUKUL POMPUAN "..."setan" tu pun berkata " KO JGN MASUK CAMPUR, DIE YG TAMPOR AKU DULU"..... ( kat sini korang nilaikan sendiri jenis lelaki nie... okey)

.....selesai sesi tampor menampor tadi... beliau pun start la motor beliau... aku yg tgh  panas hati ni..tanpa berfikir panjang... mengejar la beliau dengan larian yg sgt pecut (maklum la dulu time skola atlet 100 meter)lalu menarik motor beliau ( time nie memang da jd cam hulk..coz motor die sampai bley nak berhenti)

(sekadar gambar hiasan)

....lalu beliau pun menekan gear..tuk bg lagi laju...maka aku pun jatuh terseret dan jatuh mencium jalan tar.....(rasa cam dlm drama da...tp memang real story...)time aku kejar beliau..,pakcik kejar aku... da jatuh tersungkur tu... sah2 la aku meraung...sakit weii....first time meraung cam budok kecik...time da besor nie..yer la...sakit satu hal...suar koyak (da la pakai suar baru time nih) lutut berdarah...nasib baik motor die x hempap aku...penyek la aku...kla kene...


(sekadar gambar hiasan)
...mesti korang nak tahu..apa jd ngan "setan" tu kan...? beliau stop motor beliau..lalu angkat aku..
( time ni aku da nages truk da..disertakan dengan bunyi yg agak kuat...arghhhh biler ingat balik...malu plak..ish..ish..)

...sedang beliau mengangkat aku..pakcik pun sound la...cam gini bunyinyer..." KO JGN SENTUH DIE" (wah... cam drama da kan..hmm) beliau pun terus letak aku... lalu beliau berkata... "AKU MINTA MAAF MIE, BUKAN SALAH AKU, DIE YG TARIK MOTOR AKU"...pastu pakcik pun berkata.... " KO BLAH.,SEBELUM AKU HENTAK KO" (wah pakcik... time nie la fall in love ngan pakcik) "setan" tadi pun terus blah......

....hmmm pakcik pun angkat la aku... time tu memang x leh nak diri langsung...yer la da jatuh mengejut camtu...memang sakit giler lutut aku..time nie aku still nages...sampai pakcik x tahu nak wat per da... pakcik asyik ckp camgini..."KURANG AJAR R**Y..,SAMPAI CAMNI KO BUAT"...ayat tu la yg pakcik duk ulang2.... aku memang nampak...time nie pakcik memang cuak... coz lutut aku ngah berdarah2...


(sekadar gambar hiasan)


...selepas beberapa minit dr kejadian nie... aku dpt sms dari "setan"tu... yg berbunyi camgini.... "AKU MINTA MAAF APA YG JADI TD...DA LA..LUPAKAN AKU.. SKANG AKU NAK KO MINTAK MAAF  NGAN WA**"


WA** ( betine tu)


aku memang x layan langsung sms "setan" tu.. wat per aku plak nak minta maaf kt betine ko... slalu jer ckp pakai lutut... bodohnyer melantun-lantun...

so pengajaran dari citer nie... jgn ikutkan hati... kan da x pasal2 diri sendiri yg sakit.... pade yg nama lelaki tu...x perlu la nak pukul2 pompuan nie...time syg nak belai2... time da x syg nak pukul2 plak ker?
pikir la sendiri pakai otak yg waras... jgn letak otak kt kpale lutut k....

adiooosss....

Wednesday, March 23, 2011

aku nak ko tahu....

Aku nak ko tahu,ko bukan saper-saper bagi aku, aku hanya anggap ko cam bullshit. Aku post entry nie, sebab aku nak ko tahu, apa yang aku rasa., apa yang aku pendam selama nie. Semalam buat aku tertanya-tanya naper ko nak add FB aku? aper hal??? Ha??? apa yang ada dalam kepala otak ko skang???even bukan ko or betina ko yg add,aku peduli apa!what should i care about u!aper hal ko nak tahu lg pasal aku, lepas ko tinggalkan aku? ha?


kepale otak ko letak kat lutut ehy??

7 tahun aku dengan ko, tapi disebabkan betina yang x tahu asal usul tu, ko tinggalkan aku, tiap kali aku tanya sebab,ko diam, ko tetap je diam,sampai satu tahap kesabaran aku,aku tengking ko, baru ko nak bagi tahu, yang ko da x sukakan aku.What the BULLSHIT answer la wey..

7 tahun wei aku ngan ko!

Aku tahu aku x cantik, x cute, x seksi cam pompuan yang ko nak,tapi asal selama 7 tahun ko leh ngadap muka aku yang hudoh nie??? apesal??? kenaper selama 7 tahun ko leh tahan??? kenaper ko still nak kat aku sedangkan ko da berskandal-mendal ngan betina tu???? ayat ko "cuma nak main-main je ngan betina tuh"STUPID ANSWER la wei!

Pernah ke ko tahu,selama 7 tahun aku ngan ko,ader orang nak rampas aku dr ko??? pernah ko tahu??? x kan,sebab aku nak jaga hati ko,sebab aku nie setia gile babi ngan ko,time tu aku leh tinggalkan ko sekelip mata jer,tapi ader aku kecewakan ko???? x kan,tapi aku kecewakan die,
dan pernah ker ko tahu,orang yang aku kecewakan tu, wat keje bodoh sebab aku,arwah sbb aku,semuanya sbb ko!,sebab kesetiaan aku pada ko!

dan kat sini jugak aku nak ko tahu,perkataan maaf x kan pernah terlintas dari hati, fikiran, bahkan dari bibir aku untuk ko dan betina ko! setelah apa yg ko da buat pada aku,pada family aku

.......dan pernah ke ko tahu,ko memang setan bila

dulu pipi aku ni ko belai-belai,tapi lepas ko jumpa ngan betina tu,pipi aku nie ko tampar-tampar,
cukupla parut yg ko tinggal kt dlm hati nie,ko seliuhkan lutut aku,ko buat aku cam org gile berbulan-bulan.

......so perkataan maaf tu x akan pernah wujud untuk ko!

dan sekarang aku nak ko tahu,aku da cukup BAHAGIA ngan pakcik aku.
sebab die,aku mampu tersenyum lagi,sebab die aku bersemangat tuk hidup,
dan sbb die jugak,aku terus lupakan ko sampai bila-bila!


PAKCIK

dan aku nak ko tahu,
AKU SEDANG MENJALANI HIDUP BAHAGIA TANPA PENIPUAN
BERSAMA MOHD AZMI BIN MOHD AKIL!

Tuesday, March 15, 2011

Pahang vs Kelantan

12 mac 2011

da lama x g tgk bola kt stadium... so aku ngan pakcik aku, plan ar nak g tgk bola kt kuantan..
exited gak la coz dua2 team yg main nih... memang peberet aku... x kisah pun mana 1 yg menang...
tp mesti ar lebeh pada team pahang kan.. da anak pahang...hmmmm

kitorang gerak dr kl da dekat kul 10 pagi gak la.. tapi sampai kuantan da dekat kul 5..
ye r... mana x nyer... singgah temerloh dlu.. g kenduri kawen kwn pakcik ...
hmmm...

sampai kul 5 tuh.. cepat2 la g beli tiket bola... yer la.. lwn kelantan kan... takut gak tiket abis..
lagi pun kitorang nak duk kat grand stand... coz hr tu kitorang g tgk PAHANG vs Perlis.. duk kat sit
biasa... abis kene ujan... so kali nie... bior ler selesa ckit..

ciap beli tiket.. g lepak minum2 kat pantai aper tah name die... aku pun luper... aku nie x th sgt area2
kuantan tu.... tu pun pakcik aku yg bw g... layan jer la.. g minum air klape...fuhhhhhhh
legeeeeeeeeeeeee.......

ciap2 minum kitorang berangkat ler ke STADIUM DARUL MAKMUR  tuuuu...
opppsss luper... sbelum tu singgah toilet awam tukor baju dlu...
semangat bola tul dak kitorang nih?? huhuhuhuhu...




sampai dpn stadium kene la plak tunggu kwn pakcik...
ish... lama betul... da kul 8mlm x sampai2 lg..kitorang da jenuh da menunggu,,
suh sgt org belikan... tapi lambat...

ishhhh... mamat tu nama MEDAN... beliau nie dulu ader kalah beating ngan aku..
masa tu game MANCHESTER UNITED vs LIVERPOOL..
kitorang beating topup RM 30... sampai skang aku x dpt lg topup tuh,,,
memang agak exited la jumpa ngan en. MEDAN nie...
mana x nyer... leh la aku pau die... huhuhhu...

beliau nie sampai da dekat kul 8.30mlm... ish... geram tul la...
da kitorang masuk lambat.... masuk2 je stadium... player br kuar...
so layan jer la... bola tuh..

tapi agak klakar gak.. aku tgk penyokong kelantan... ciap menari2 lg...
x penat ke weh deme...??? aku yg tgk nie pun penat... huhuhu..
memang ramai giler la penyokong kelantan yg dtg...
baru la best nak tgk bola camni... meriaaaaaaaahhhhhhhhhhh



game kali nie... memang syok la tgk... aku cam biasa la... skali skala tuh... duk menjerit gak la...
bila kelantan nyaris nak jaringkan gol...
tapi paling kuat jerit... for sure la masa pahang jaringkan gol.... 
GOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!!!!



game mlm nie memang x sangka ler.. coz pahang leh tewaskan kelantan..
 2-0 lak tuh...

syabas... syabas...

kla dpt g final... aku ngan pakcik aku akan dtg lg...
pakcik ckp... tiap kali ktorang dua g tgk bola mesti menang,,..

hmmm.. abis jer bola.. kuar stadium jumpa la adik pompuan pakcik... ngan anak2 buah pakcik..
dorang ajak minum..tempat minum tuh aku x braper nak pasti la plak.... rasanyer yg blakang 
KOBOI... tah betul tak aku nie... main bedal jek...
kitorang minum ngan sorang player phg nie gak ngan wife die.....( x yah ler sbt name , coz adik pakcik gak beliau nih)
peramah gak la wife die nie.. aku kot yg segan skit.. yer la.. x brape nak kenal lg kan..dgn beliau pun aku segan... yer la da ar 1 skola... cuma lain kelas jek...
masa dtg tgk game yg dlu... sehabis mungkin aku cuba mengelak... x nak terserempak..
ish kali nie... pakcik cam sajer jer... (dlm hati aku... harap2  beliau x cam aku...) haih...

abis minum... kitorang pun ckp nk balik..
tapi... kitorang singgah kt tanjung lumpur... coz aku teringgin sgt2 nak mkn kerang bakar..
so pakcik bawa la... alang2 kedai tu buka skrin besor... kitorang pun lepak la gak sambil
tunggu game MANCHESTER UNITED vs ARSENAL... 
tapi kitorang x tgk abis la.. coz mata pakcik  da ngantuk giler..
so... blah la... balik kl...
aku pun bersengkang mata la... bawa kete dr Kuantan ke KL...
pakcik boleh tido jer.... ishhh.... da la pagi2 buta drive....
org bawa laju giler pun die x sedar... ish2....

pasni da x nak da,, g tgk bola balik terus... sakit pinggang weh...
hmmmmmmmmmmmm.........






Monday, March 7, 2011

aiiyoooo kalah lg????



LIVERPOOL VS  MANCHESTER UNITED  6 MAC 2011

adoyai.... nak ckap aper lg... da kalah kan.. so terima jer... walaupun pahit... haishh.....
bace jer ar link kat bawah nie..
Utusan Malaysia Online - Sukan Luar Negara 

Thursday, March 3, 2011

Last minute ke Cameron

....sebenarnyer aku ngan pakcik balik lipis ari jumaat..
pastu masa on d way blik tu...
sembang2 kosong r.. aku ckp ar.. kan best kla kt g jln2 kt cameron ker..
pastu pakcik trus ckp.. "jom ar sok pagi2 kt g..."
hoooOOOOOyeeeeahhh....huhuhuhu...


sok paginyer...aku ngan exited giler  bagun pagi.... berciap-ciap ar nak kuar ke rumah pakcik....
pastu leh plak...mak aku cakap nak ikut...uiks... abis la x leh dating ar..
huhuhuhu...
pastu aku ckp ar... kete penuh ler..huhuhu... (tipu sunat jer)
sblum mak aku ckp banyak...
aku pun blah...trus ke umh pakcik...
sampai jer kat umh pakcik...ktorang terus gerak...
pakcik ckp mak die pun nak ikut... and.. die pun ckp kete penuh... huhuhu
leh plak kebetulan..

klau la betul dorang memang nak ikut... ish... x dpt bayangkan...
mesti ktorang jd anak yg baek... duk pun sopan2 jekkan....
hehehehehe..

tapi...memang best ar g merayap ngan pakcik kat cameron tuh...
jalan2 sampai skit pinggang... walaupun g balik hari...
tapi memang SYOOOOOOOKKKKK ooooo..

k la... kat sini ader beberape keping gambor ktorang sedang merayap kat Cameron Highlands tuh...

layan jer la.......