Followers

Friday, August 9, 2019

::: PERTH ::: Hari Ketiga





Macam mana nak pergi Perth Australia ye? <<< Baca entry sebelum ni.
Hari Pertama di Perth. <<< Baca entry sebelum ni.
Hari Kedua di Perth. <<< Baca entry sebelum ni.

Perjalanan kami diteruskan lagi pada hari ketiga, hari ketiga aku dah plan nak ke Caversham Wildlife Park.  Caversham Wildlife Park dibuka setiap hari dari pukul 9.00 pagi hingga 5.30 petang, dan hanya ditutup pada hari kristmas.

Kalau korang nak kesini korang boleh naik public transport, dari Perth station kena ambik tren ke Bassenden station., platform no.8 Midland line., 4.90AUD., dari Bassenden station korang kena ambik bas no. 955 dan berhenti di Whiteman Park., lintas seberang jalan untuk ke laluan masuk Whiteman Park, dekat situ ada pondok dan disediakan telefon, untuk call Shuttle Service., atau korang boleh juga berjalan kaki sepanjang 2km., itupun kalau korang larat la nak jalan. Bayaran masuk ke Caversham Wildlife Park, dewasa 30AUD, kanak-kanak 3tahun hingga 14 tahun 14AUD.

Itu kalau korang nak naik public transport la, tapi aku call je Abg Noah suruh hantarkan, hehehe. Pagi-pagi lagi dah bersiap ke Caversham., tak sabar nak tengok kangaroo. Pastikan korang sampai awal, sebab banyak acara yang diorang sediakan.

FARM SHOW - 10.00am, 12.00pm, 1.00pm, 3.00pm
MOLLY'S FARM - 9.30am to 4.30pm
MEET THE WOMBAT AND FRIENDS - 9.30am, 11.00am, 2.00pm, 3.45pm
FEED THE KANGAROOS - 9.00am to 5.30pm
MEET THE KOALAS - 9.00am to 9.30am, 11.30am to 12.00pm, 2.30pm to 3.00pm, 4.00pm to 4.30pm
PENGUIN FEEDING - 12.00pm and 4.00pm

Tengah tunggu Abg Noah

Lambat Abg Noah sampai, kita posing dulu.


Sampai je di Caversham Wildlife Park, kitorang terus pergi tengok kangaroo, dekat sini korang boleh bergambar dan bagi makan kangaroo, semuanya jinak-jinak. Datang la pagi-pagi, sebab masa ni kangaroo semua tengah lapor, kalau korang tengok kangaroo time petang, diorang semua dah kenyang, tak dek ya nak melayan korang nanti, ahaks!


Kangaroos kelaparan, serbu kakak ya.


Nak manja-manja eh.


Budak kecik ni tak takut pun.










Pukul 9.30pagi, terus kitorang ke tempat MEET THE WOMBAT AND FRIENDS. Dekat sini korang boleh bergambar dengan wombat., dan jumpa kawan-kawan dia. Bermacam jenis binatang ada dekat sini. Jom layan gambor.


Haiwan ni dia takut pulak.



















Bergambar bersama wombat




Pukul 10.00 pagi kitorang terus ke FARM SHOW.  Dekat sini dia tunjukkan cara nak cukur bulu biri-biri, bagi anak biri-biri minum susu dan macam-macam lagi. Aku tak banyak sangat ambil gambar dekat sini, banyak video je.



Kakak Ya dengan Abienya.


Abie dan ummi kakak ya.

Pukul 11.30 kitorang ke tempat MEET THE KOALAS. Comel je koala, dekat sini pun tak banyak sangat gambar, nak bergambar dengan koala kena beratur, aku malas nak beratur, so ambik gambar dengan koala batu ni je la.. ahaks!





Bagi aku tempat ni seronok la jugak, banyak haiwan yang tak pernah jumpa pun, anak pun seronok bila dapat tengok haiwan., bagi kangaroo makan, satu pengalaman yang tak dilupakan. Selasai pusing-pusing dalam Caversham, call Abg Noah untuk balik hotel. Petang tu lepak-lepak hotel je. Masak-masak kat hotel.

Hari keempat kemana pulak ye? hurmm..

Ok. Cau. Adios!

-LynieYusoff-





Friday, July 26, 2019

::: PERTH ::: Hari Kedua

Blue Boat House


Hari Pertama di Perth. <<< Baca entry sebelum ni.

Hari Kedua, aku dah plan nak ke Pinnacles dan Lancelin Sand Dunes. Tempat ni jauh dari bandar Perth, kalau korang nak pergi ke sini kena la sewa kereta. Tapi, aku dah deal cantik dah dengan Abg Noah, suruh dia bawa kitorang ke sini. Opss lupa plak, aku pergi sini dengan 2 lagi awek Malaysia, dua beradik dari Kedah ni pun join kitorang, so kitorang tong-tong la bayar dekat Abg Noah. Aku kenal dua beradik ni dalam group jalan-jalan Perth. Dekat Malaysia tak pernah jumpa pun, hari kedua tu la baru jumpa dengan diorang, Jiha dan kakaknya Anis.


Tengah tunggu Abg Noah


Bangun pagi, Pakcik (en.suami) dah siapkan breakfast, lepas breakfast terus tunggu Abg Noah dekat depan hotel, lepas tu pergi ambik Jiha dan Anis dekat hotel diorang pulak. Sebelum ke Pinnacles, Abg Noah bawa kitorang ke Blue Boat House, ala yang tempat orang selalu bergambar kalau pergi Perth tu. Pergi Blue Boat House pagi-pagi, memang tak ada orang pun. Senang tak kena beratur ambik gambor.







Siap bergambor di Blue Boat House, terus ke Pinnacles, tempat ni penuh dengan batu-batu, panas je aku rasa, tapi pemandangan memang cantik.






Kakak Ya peramah, pergi tegur budak Malaysia yang baru sampai.






Lepas ke Pinnacles, Abg Noah bawa kitorang ke Lancelin Sand Dunes, tempat ni penuh dengan pasir putih, memang cantik la kalau nak bergambor. Tengok gambar kitorang, cantikkan. Dekat sini boleh sewa sanboard AUD5. 

Kakak Ya




Kakak Ya dengan Anis


Selesai bergambor di Lancelin, Abg Noah terus bawa kitorang balik, tapi dalam perjalanan balik tu dia singgah di Moore River. Cantik sangat tempatnya. Sempat juga la kitorang bergambor.








Kitorang sampai hotel dalam pukul 3 lebih camtu, terus tersadai, Malam baru keluar cari makan,

Cari barang makan

Kakak Ya kepenatan


Penat juga bercuti masa pregnant ni, aku memang tak larat nak keluar jalan, masa ni aku tengah pregnant 5 bulan. Semoga ada rezeki lagi nak pergi. Amin.


OK.

Cau Adios!

-LynieYusoff-