Aku menulis mengikut gerak minda dan hati, mentafsir kehidupan yang aku lalui sepanjang hari, setiap detik berlalu mengingatkan aku tentang sesuatu, lalu di luahkan di sini, tanpa perlu menekan diri. Kamo sang pengintip perlu hormati, terima apa adanya yang tertulis disini.

Pengintip Berdaftar

Sunday, April 26, 2015

SCAN 3D/4D KLINIK SOFEA, PUCHONG

Holla…..

Toraaa datang lagi.. eh! ^_^v

Hari nie, tak berapa nak bz sangat, so boley la nak merapu kat dalam blog yang penuh sawang nie..ekekeke.. Okeh! Apa aku nak merapu nie ek! Ermmmmm ermmm ermmm…………

HA! Ting! (mentol kat atas kepala.. hahaha)

Meh nak story sikit pasal  buat 3D/4D scan. Lama dah nak buatnya, tapi kene tunggu baby dalam perut nie besor sikit, baru la boleh nak buat 3D/4D scan. Sebab apa kene tunggu besor skit? Sebabnya baru la boleh Nampak lelemak kat muka die,, ekekeke..

3D/4D scan nie sesuai di buat pada kandungan 26 minggu hingga 30 minggu, sebabnya time nie, baby tak le besor sangat or tak le kecik sangat, orang kate sedang-sedang gitu.

So, sabtu yang lepas, da plan ngan pakcik (en.husband) nak pergi KLINIK SOFEA kat Bandar Puchong Utama untuk buat 3D/4D scan nie. Hasil siasatan, dan review bloger-bloger pasal KLINIK SOFEA nie, aku decide buat kat klinik nie je la, murah pun murah dari klinik lain.

Hurmm! Tapi yang tak berapa nak bestnya, time nak buat scan tu, baby boley tido dengan nyenyaknya, puas dah gegor perot nie, die syok jer tidonya., haih, tapi nasib la die nak tunjuk muka. Meh nak belanje skit gambor.


Agak-agak, ikut muka sape yek??? (klik gambor tuk besor)

Kalau korang nak pergi buat, korang terjah je Klinik tersebut, sebabnya tak perlu nak buat appointment  segala bagai macam klinik lain., senang kan..kan,..
Kat bawah nie aku sediakan alamat :-

KLINIK SOFEA
No. 36, Ground Floor,
Jalan PU 7/3,
Bandar Puchong Utama
47100 Selangor
(Belakang Aeon Big (Carrefour), opposite to 99 Speedmart)

Tel No : 03-8061 9628

 Sumber gambor (google) (klik gambor tuk besor)


Eh! Lupa plak nak bagi tahu harga, harga untuk  Scan 3D/4D Klinik Sofea, Puchong RM 80.
Klinik lain dalam RM 100 ke atas.

Okeh! Selamat men'SCAN' la yek... adiosss..

Monday, March 23, 2015

10 TIPS TEMPAH KAD KAHWIN ONLINE



10 TIPS TEMPAH KAD KAHWIN ONLINE

1) BUDGET
- Ini merupakan perkara yang sangat penting sebelum nak buat apa-apa perkara sekalipun. Sebabnya ketahuilah korang bila nak kahwin,serius pakai banyak duit ooooooiii. Untuk bajet bagi kad kahwin,korang kena tetapkan sendiri berapa harga yang korang nak spend untuk 1 kad. Contohnya korang nak satu kad harga dia under 80 sen je.. So senang la korang nak memilih jenis kad yang bersesuain dengan budget dan menepati citarasa korang.


2) TENTUKAN TARIKH MAJLIS PERKAHWINAN
- Pastikan korang dah ada date yang betul & muktamad, jangan nanti bila designer dah design & print kad kahwin korang, tiba-tiba korang cakap nak tukar date. Ha kelam kabut jadinya, nak kena design balik, print balik, bayor pun jadi berdouble-double. Seeloknya dapatkan tarikh muktamad kemudian baru tempah kad kahwin sekurang-kurangnya 3 BULAN SEBELUM MAJLIS.


3) KUANTITI KAD
- Ramai pengantin yang taktau benda ni. Contohnya bila katering korang tempah untuk 1000pax, korang jagan la tempah kad pun 1000pcs. korang gi edarkan kad 1000pcs tu mmg tak cukup makanan korang tu nanti. Sepatutnya, jumlah pax korang haruslah dibahagi 2. contohnya kalau tetamu korang jemput 1000pax, maka kad kahwin yang korang perlukan adalah 500pcs je. kalau 2000pax, kad kahwin korang 1000pcs je. kalau 3000pax? ha kira sendiri!


4) TEMPAH UNTUK DUA-DUA BELAH PIHAK SEKALIGUS
- Untuk menjimatkan duit dan mendapatkan kad mengikut citarasa korang,lebih baik korang tempah kad untuk pihak lelaki dan perempuan sekaligus. Serius memang save bajet tau. Berbanding masing-masing tempah sendiri-sendiri..tapi benda ni bergantung kepada uolls dan pasangan lah. Mungkin korang masing-masing ada citarasa tersendiri. Bukan apa,contohnya kalau belah lelaki nak tempah 500 keping, belah perempuan pun nak tempah 500 keping...kalau gabung kuantiti kad korang tu dah 1000 keping, kalau tempah sekali lagi jimat tau. Sebabnya semakin banyak kad yang kita tempah, harga kad semakin murah.


5) JANGAN TEMPAH KAD BERULANG-ULANG
- Jangan menempah kad kahwin terlalu sedikit dan datang kemudian menempah lagi kerana tidak cukup. Harga akan lebih tinggi jika cetak sedikit.


 6) JANGAN LETAK GAMBAR
- Sebabnya kad kahwin ni orang bukan simpan baik-baik buat frame pun. Bersepah-sepah kat rumah, dalam keta. main pijak-pijak je. jadi, kesian lah muka korang dan pasangan korang yang hensem & molek belaka tu. sanggup kah korang membiarkan muka korang dipijak-pijak?


7) PETA LOKASI
- PENTING! peta tu biar jelas dan tepat. takde lah tetamu maki hamun ikut peta korang tu tiba-tiba sampai ke kubur cina. kalau boleh, bg koordinat GPS sekali. almaklumlah zaman sekarang serba moden ni kan.


8) ELAKKAN GUNA AYAT AL-QURAN
-Seeloknya jangan lah gunakan ayat-ayat suci Al-Quran. macam aku ckp tadi, kad tu nnti orang buang besepah-sepah & pijak-pijak je. Kalau nak letak, letak ayat jawi pun boleh, tp bukan ayat Al-Quran.



9)SAMPUL
-Biasanya harga setem untuk kad kahwin adalah 50 sen. tapi tu untuk sampul kosong je. kalau sampul yang bercetak mencecah 80sen ke atas. Fuh setem je dah mahal.. Seeloknya bila buat kad kahwin, jgn gunakan sampul bercetak.


10) SEMAK
- Semak dengan teliti detail kad korang, kang  ade pulak yang salah ejaan ataupun tersalah tarikh. Pihak designer tidak akan bertangungjawab kalau terdapat sebarang kesalahan ejaan mahupun tarikh, selepas kad siap dicetak. So sebelum korang suruh PROCEED, baik korang semak betul-betul.. jangan tengok design je cantik, tp detail tak check. INGAT  TAU!!!


So untuk bakal-bakal pengantin yang nak tempah kad kahwin tu, boleh la gunakan tips nie sebagai panduan korang. Eh! Klau nak tempah ngan company aku pun boley.. meh la melawat page aku kat facebook.. (klik link nie >>>>  https://www.facebook.com/pages/MakcikPakcik-Design-House/134815819928827



Thursday, February 12, 2015

PULAU LANGKAWI :: EP 2

Holaaa…..
Jumpa lagi, setelah sekian lama menyepi…! Okeh mari sambung cite pasal Holiday ke Pulau Langkawi Ep 2. Oleh sebab keboringan yang melanda, maka nya aku gagahkan jua jejeri ku nie menaip kat blog yang semakin usang nie.

Aktiviti kitorang kat Langkawi tu agak padat jugak la, walaupun berdua. Orang kata pergi langkawi tak sah kalau tak pergi Island Hopping. So kami pun teringin gak la pergi join aktiviti tu. Untuk pergi Island Hopping korang boley beli dekat sepanjang  jalan Pantai Chenang. Time tu kitorang dapat harga RM25 untuk seorang. Aku rasa nie harga yang paling murah., sebabnya banyak yang aku dengar harga ke Island Hopping Rm 30 dan ade gak yang jual dengan harga RM 35. So pandai-pandai la korang cari tempat yang murah.

Okeh! Da beli pakej ke Island Hopping, so tunggu la keesokan paginya,.. tak silap aku dalam pukul 8 pagi kami di bawa menaiki bot ke Pulau Dayang Bunting,  Pulau Beras Basah dan tengok orang bagi helang makan.

Sebelum naik bot


Mula-mula singgah dulu di Pulau Dayang Bunting., kalau korang plan nak mandi kat tasik dayang bunting ni.., better korang pakai siap-siap baju mandi dari hotel., dan tak perlu bawa baju lain. So aku ngan pakcik memang plan nak mandi kt tasik tu, kitorang da siap pakai baju nak mandi and Cuma bawa towel je. Lagi satu korang jangan bawa plastic makanan, nanti ade plak makhluk lain (beruk) yg rampas plastic makanan korang..

Nak ke tasik dayang bunting ni, kene panjat tangga yang agak banyak,, jenuh gak la nak sampai, tapi bila da sampai… gile syooooookkkk ooooo… tak sabor nak terjun.. eh! Tapi nanti dulu., kalau tak pandai nak berenang camne nak terjun, kalau korang pandai berenang pun tak di galakkan untuk terjun, sebab dah ramai sangat orang lemas kat tasik nie. So sebelum terjun, kite pergi sewa life jacket dulu. Aku tak berapa ingat la plak berapa sewa life jacket tu.



Pulau Dayang Bunting

Okeh! Da pakai life jacket..apa lagi…terjun la…ekekeke.. time tu ramai gak la pelancong yang ade.Air kat tasik ni Nampak hijau, sebenarnya sangat jernih. Ermmm…. Orang-orang cakap, kalau minum air tasik nie boley bunting (hamil).. ermm nak caya ke tak ye??? Tapi… pakcik suh gak la aku minum., erk! Nak minum pun cam tak lalu.. tapi time berenang-renang tu, ade gak la tertelan sikit, rasa air tasik ni cam air mineral je.


Sempat lagi kami berposing

Selesai mandi manda di tasik dayang bunting, kami di bawa melihat burung helang, alah tak best mana pun, tengok pun kejap je., dalam 10 minit camtu. Lepastu kami terus dibawa ke Pulau Beras Basah, dekat sini kami diberi  masa 1 jam.Dekat Pulau Beras Basah nie aktiviti bebas, lantak korang la nak buat apa pun, nak mandi ke nak sekodeng mat saleh ke… ekekekeke..

Abis aktiviti di Pulau Beras basah, kami terus di hantar balik ke hotel. Dari pagi sampai tengah hari gak la aktiviti Island Hopping nie. Balik Hotel apa lagi, melantak dan tidozzzzzzzzz, petang plak mandi kolam kat hotel.

Aktiviti esoknya adalah naik cable car. Gayat memang la gayat, tapi macam tak best plak kalau datang Langkawi tak try naik mende alah tu kan.

Pemandangan dari dalam Cable Car




So itula antara aktiviti kitorang sepanjang honeymoon kt Langkawi  tahun 2014, banyak lagi aktiviti., tapi macam dah tak berapa ingat da..huuuhuuhuu..Semoga korang bergumbira masa bercuti di Pulau Langkawi ek.


P/s : Awal tahun 2015, masa bulan Januari, kami sekali lagi ber Holiday ke Langkawi, tahun lepas ber “Honeymoon” berdua, tapi  tahun nie ber “ Honeymoon” + ber “Babymoon” + “Family Vacation”.