Followers

Wednesday, September 18, 2019

Pengalaman melahirkan bayi syurga (secara normal)


Pengalaman melahirkan bayi pramatang (Emergency Czer). Part1 <<< Baca entry sebelum ni.


Perjalanan pregnancy kali kedua ni,memang lain sangat-sangat., aku tak boleh bau menda wangi, sabun mandi,sabun muka,syampu dan minyak wangi memang tak boleh bau langsung. Bila bau menda wangi je mesti nak muntah., masa mandi pun terpaksa tahan nafas masa sabun.. hahaha punya la teruk aku punya alahan kali ni. Lepastu aku jadi tersangat la malas, malas kemas rumah, malas mandi, serba serbi malas la.. hehehe.. masa pregnant kakak ya terbalik pulak, rajin gila.. hari-hari nak mengemas.

Masa kandungan 4 bulan, aku dapat satu mimpi., mimpi yang tak pernah aku mimpi. Aku mimpi kena kejar dengan ular besar., ular tu siap cakap dekat aku “nak tumpang” pastu aku cakap “tak boleh” terus dia kejar aku, aku masuk dalam satu rumah, ular tu pun sempat masuk pastu tiba-tiba terbakar. Aku rasa tu la mimpi aku paling seram., sampai berpeluh juga la. Tapi aku anggap tu cuma sekadar mimpi. Mimpi kan mainan tido.

Masa kandungan 7 bulan pulak, sekali lagi aku dapat mimpi, aku mimpi bayi dalam kandungan aku, tengah senyum dekat aku, putih sangat, bercahaya wajah dia, hensem. Kedua-dua mimpi ni aku ada cerita dekat mak aku, sebelum aku beranak. Adik bongsu aku pun dapat mimpi yang sama, masa tu dia tak tahu aku tengah pregnant baby boy., tapi dia boleh mimpi yang baby dalam perut aku ni baby boy, dengan rupa paras sama macam yang aku mimpi tu.

Kandungan aku dah cecah 37 minggu, masa checkup details scan untuk kali ke 2, doctor kesan, air ketuban aku dah hampir kering dan baby pun ada masalah.Masa detail scan yang pertama di awal kehamilan, semuanya ok.

Doctor dah suruh aku check in, katanya kena bersalin esok pagi, kena induce pulak tu., aku terus cuak la, orang kata bersalin induce ni lebih sakit dari bersalin normal., yela kena paksa baby keluarkan. Aku terus minta dekat doctor nak bedah.,, hahaha.. eh boleh pulak doc cakap senarai untuk czer dah penuh. Hurmm so hadap je la apa yang akan jadi nanti.

Pagi-pagi lagi aku dah tunggu doctor datang induce., adoii mana doctor ni., lambatnya., dekat tengah hari juga la baru datang check aku., doctor yang nak induce aku semalan datang dengan seorang doctor prof perempuan., prof tu tanya aku., aku nak berapa anak., aku cakap la kurang-kurang 3 orang ok la., hahaha.,, doctor tu pun gelak je la., prof tu bagi tahu aku., aku tak boleh di induce., sebab luka bersalin czer aku baru 2 tahun., bahaya untuk aku kalau induce, lagi pun baby kecik takut baby pun stress dekat dalam., so diorang decides untuk czer je next week., tp still kena duk wad untuk pantau keadaan aku dan baby.
Fuhhhh lega je bila dengar tak payah kena induce.,,, huhuhu.

Malam tu aku dah rasa sakit memulas-mulas je perut ni., tapi still boleh tahan lagi la.. katil sebelah dah meraung-raung sakit dah, jap-jap panggil nurse., aku memamg x leh tido dah malam tu., rasa macam senggugut kuat., tahan je la sampai ke pagi..

Pagi esoknya, doctor datang check., aku bagi tahu la malam tadi rasa sakit perut., 5 minit sekali sakit., doctor pun check la jalan., dia cakap dah 6cm ni., nape x panggil nurse bila sakit., aku cakap la., boleh tahan lagi ni., huhuhu., doctor terus panggil nurse suruh bawa aku turun ke labour room.

Masuk labour room kejap, laki aku pun sampai, lama jugak la duk dalam tu., dari 9.30pagi., baby keluar pukul 3.04ptg., bersalin normal ni bapak punya sakit time contraction tu.,. Aku minta ubat tahan sakit pun x dapat., mulut ni sebut Allah Allah Allah je., x ingat lain dah., tetiba rasa nak meneran, aku terus jerit nak keluar dah, nak keluar dah.,, hahaha doctor check jalan baru 8cm., tapi dia cakap teran je la., sebab baby kecik, dua kali teran, baby dah keluar., time tu terus hilang rasa sakit.

Di saat doctor tunjukkkan baby, dan bagi tahu tentang keadaan baby., aku rasa dunia aku gelap dan terhenti................

Bersambung......

-LynieYusoff-

Friday, August 9, 2019

::: PERTH ::: Hari Ketiga





Macam mana nak pergi Perth Australia ye? <<< Baca entry sebelum ni.
Hari Pertama di Perth. <<< Baca entry sebelum ni.
Hari Kedua di Perth. <<< Baca entry sebelum ni.

Perjalanan kami diteruskan lagi pada hari ketiga, hari ketiga aku dah plan nak ke Caversham Wildlife Park.  Caversham Wildlife Park dibuka setiap hari dari pukul 9.00 pagi hingga 5.30 petang, dan hanya ditutup pada hari kristmas.

Kalau korang nak kesini korang boleh naik public transport, dari Perth station kena ambik tren ke Bassenden station., platform no.8 Midland line., 4.90AUD., dari Bassenden station korang kena ambik bas no. 955 dan berhenti di Whiteman Park., lintas seberang jalan untuk ke laluan masuk Whiteman Park, dekat situ ada pondok dan disediakan telefon, untuk call Shuttle Service., atau korang boleh juga berjalan kaki sepanjang 2km., itupun kalau korang larat la nak jalan. Bayaran masuk ke Caversham Wildlife Park, dewasa 30AUD, kanak-kanak 3tahun hingga 14 tahun 14AUD.

Itu kalau korang nak naik public transport la, tapi aku call je Abg Noah suruh hantarkan, hehehe. Pagi-pagi lagi dah bersiap ke Caversham., tak sabar nak tengok kangaroo. Pastikan korang sampai awal, sebab banyak acara yang diorang sediakan.

FARM SHOW - 10.00am, 12.00pm, 1.00pm, 3.00pm
MOLLY'S FARM - 9.30am to 4.30pm
MEET THE WOMBAT AND FRIENDS - 9.30am, 11.00am, 2.00pm, 3.45pm
FEED THE KANGAROOS - 9.00am to 5.30pm
MEET THE KOALAS - 9.00am to 9.30am, 11.30am to 12.00pm, 2.30pm to 3.00pm, 4.00pm to 4.30pm
PENGUIN FEEDING - 12.00pm and 4.00pm

Tengah tunggu Abg Noah

Lambat Abg Noah sampai, kita posing dulu.


Sampai je di Caversham Wildlife Park, kitorang terus pergi tengok kangaroo, dekat sini korang boleh bergambar dan bagi makan kangaroo, semuanya jinak-jinak. Datang la pagi-pagi, sebab masa ni kangaroo semua tengah lapor, kalau korang tengok kangaroo time petang, diorang semua dah kenyang, tak dek ya nak melayan korang nanti, ahaks!


Kangaroos kelaparan, serbu kakak ya.


Nak manja-manja eh.


Budak kecik ni tak takut pun.










Pukul 9.30pagi, terus kitorang ke tempat MEET THE WOMBAT AND FRIENDS. Dekat sini korang boleh bergambar dengan wombat., dan jumpa kawan-kawan dia. Bermacam jenis binatang ada dekat sini. Jom layan gambor.


Haiwan ni dia takut pulak.



















Bergambar bersama wombat




Pukul 10.00 pagi kitorang terus ke FARM SHOW.  Dekat sini dia tunjukkan cara nak cukur bulu biri-biri, bagi anak biri-biri minum susu dan macam-macam lagi. Aku tak banyak sangat ambil gambar dekat sini, banyak video je.



Kakak Ya dengan Abienya.


Abie dan ummi kakak ya.

Pukul 11.30 kitorang ke tempat MEET THE KOALAS. Comel je koala, dekat sini pun tak banyak sangat gambar, nak bergambar dengan koala kena beratur, aku malas nak beratur, so ambik gambar dengan koala batu ni je la.. ahaks!





Bagi aku tempat ni seronok la jugak, banyak haiwan yang tak pernah jumpa pun, anak pun seronok bila dapat tengok haiwan., bagi kangaroo makan, satu pengalaman yang tak dilupakan. Selasai pusing-pusing dalam Caversham, call Abg Noah untuk balik hotel. Petang tu lepak-lepak hotel je. Masak-masak kat hotel.

Hari keempat kemana pulak ye? hurmm..

Ok. Cau. Adios!

-LynieYusoff-





Friday, July 26, 2019

::: PERTH ::: Hari Kedua

Blue Boat House


Hari Pertama di Perth. <<< Baca entry sebelum ni.

Hari Kedua, aku dah plan nak ke Pinnacles dan Lancelin Sand Dunes. Tempat ni jauh dari bandar Perth, kalau korang nak pergi ke sini kena la sewa kereta. Tapi, aku dah deal cantik dah dengan Abg Noah, suruh dia bawa kitorang ke sini. Opss lupa plak, aku pergi sini dengan 2 lagi awek Malaysia, dua beradik dari Kedah ni pun join kitorang, so kitorang tong-tong la bayar dekat Abg Noah. Aku kenal dua beradik ni dalam group jalan-jalan Perth. Dekat Malaysia tak pernah jumpa pun, hari kedua tu la baru jumpa dengan diorang, Jiha dan kakaknya Anis.


Tengah tunggu Abg Noah


Bangun pagi, Pakcik (en.suami) dah siapkan breakfast, lepas breakfast terus tunggu Abg Noah dekat depan hotel, lepas tu pergi ambik Jiha dan Anis dekat hotel diorang pulak. Sebelum ke Pinnacles, Abg Noah bawa kitorang ke Blue Boat House, ala yang tempat orang selalu bergambar kalau pergi Perth tu. Pergi Blue Boat House pagi-pagi, memang tak ada orang pun. Senang tak kena beratur ambik gambor.







Siap bergambor di Blue Boat House, terus ke Pinnacles, tempat ni penuh dengan batu-batu, panas je aku rasa, tapi pemandangan memang cantik.






Kakak Ya peramah, pergi tegur budak Malaysia yang baru sampai.






Lepas ke Pinnacles, Abg Noah bawa kitorang ke Lancelin Sand Dunes, tempat ni penuh dengan pasir putih, memang cantik la kalau nak bergambor. Tengok gambar kitorang, cantikkan. Dekat sini boleh sewa sanboard AUD5. 

Kakak Ya




Kakak Ya dengan Anis


Selesai bergambor di Lancelin, Abg Noah terus bawa kitorang balik, tapi dalam perjalanan balik tu dia singgah di Moore River. Cantik sangat tempatnya. Sempat juga la kitorang bergambor.








Kitorang sampai hotel dalam pukul 3 lebih camtu, terus tersadai, Malam baru keluar cari makan,

Cari barang makan

Kakak Ya kepenatan


Penat juga bercuti masa pregnant ni, aku memang tak larat nak keluar jalan, masa ni aku tengah pregnant 5 bulan. Semoga ada rezeki lagi nak pergi. Amin.


OK.

Cau Adios!

-LynieYusoff-