Aku menulis mengikut gerak minda dan hati, mentafsir kehidupan yang aku lalui sepanjang hari, setiap detik berlalu mengingatkan aku tentang sesuatu, lalu di luahkan di sini, tanpa perlu menekan diri. Kamo sang pengintip perlu hormati, terima apa adanya yang tertulis disini.

Pengintip Berdaftar

Friday, December 16, 2011

Zaman Study

Semalam, aku tak tahu kenape aku duk teringat-ingat time zaman study kat U dolu-dolu, banyak kenangan-kenangan yang aku rasa boley buat aku tergelak sensorang. Syok kan bila time study, hidup ngan kawan-kawan, makan meggie ngan kawan-kawan, tido sebantal ngan kengkawan, bergaduh pun ngan kawan-kawan semuanya ngan kawan-kawan kite kan., so meh la aku citer, kenangan pahit manis aku kat UiTM Machang nie.Tahun 2004 to 2006

Aku rindu giler nak lepak-lepak ngan member baik aku, Juliana (Na). Dari sem 1 sampai sem 6 aku duk sebilik ngan die, susah senang, pahit manis, semua la ngan die. Rindu nak wat keje giler., pergi dining pukul 2 3 pagi, semata-mata nak mintak air, rindu nak panjat bilik, sebab pintu bilik terkunci belah dalam., rindu nak jd peguambela tuk kawan-kawan yang kene tindas., rindu nak lepak-lepak kat food court sambil kacau abg-abg foodcourt. Wah banyak giler kerja-kerja nakal yang kitorang buat berdua., bile ingat-ingat balik, kelakar gak kan.

Time kat sini gak, ader la budak-budak KL cakap aku kerek., erk? tang mana tu? yer la aku nie memang la agak susah sikit nak senyum kat org,so?itu pun salah? aku nie pemalu tahap tenuk skit, memang tak la nak senyum kat orangkan, kecuali orang tu senyum dulu, coz aku tak reti nak start dulu.hurmmm

Time kat UiTM machang nie gak, aku ader 2 org peminat.,huhuhuhu cam x cayer kan., da la time nie serabai gile, tu pun ader orang minat kan, pelik-pelik, orang tu bute ker aper? haih. Peminat aku yang pertama nie, haih bukan main la lagi, beliau nie kerja kat dining tempat kitorang selalu makan, beliau jual burger jer kat situ, orangnyer kecik-kecik jer, putih-putih, aku da x ingat da nama beliau,. beliau nie tiap kali aku order burger jer, mesti dapat lagi 1 free., pelikkan..pelikkan, orang lain siap kene beratur pepanjang lagi nak tunggu burger, aku pergi-pergi jer, baru nak order, burger da siap, wah! suka giler okey aku time tuh., yer la, mana taknyer, orang tengok aku muka bengang, hahahaha. kesian!.

Hah nie plak citer peminat aku yang no 2, yang nie lagi pelik dan sampai skang aku tak faham. Beliau call aku, tanpa memperkenalkan diri and beliau cuma bagi pesanan., begini bunyinyer., "kalau awak nak g mana-mana, sy hantar" erkkkk pelik tul, aku tak kenal pun ko,. Time aku sedang enak berfoya-foya di pekan koboi Machang tu, mesti beliau akan call, dan mengatakan "Jap lagi saya antar awk balik" erkkk pelik lagi aku., macam tau-tau jer kan aktiviti aku., aku ngan member aku aper lagi, try ler nak suh dia antar.,time tu kitorang terlepas naik tengiling kuning UiTM, van yang color kuning tuh, selamat la duit kitorang RM 0.50..huhuhu., wah mamat nie agak boley tahan, kacaknyer, tinggi dah macam ala-ala remy ishak da., tapi time tu remy ishak tak jadi pelakon lagi ehy. Beliau memang seorang yang baik, tugas beliau hanya ambil dan menghantar aku ngan kawan-kawan aku ke pekan machang, dan setiap kali beliau menghantar aku, mesti bertukar-tukar jenis kereta, tokey kete kot? entah., sampai ke harini aku tak tahu nama beliau, sedangkan beliau tahu tentang aku dari A to Z, pelik! Habis jer aku grad dari UiTM Machang tu, terus beliau tak contact aku., semata-mata jd bodyguard ngan driver jer kot., manusia pelik betul!

Hah, macam-macam lagi yang berlaku time study kat UiTM Machang tu, giler rindu nak pergi sana, walaupun jauh dari kemodenan yang ader kat KL nie, tapi duk sana sangat best, tenang jer,.. biar la orang nak cakap duk tempat jin bertendang ke aper., klau korang student UiTM Machang, korang tahu suasana kat sana macam mana., sangat syok okey!

Wednesday, December 14, 2011

W.O.R.D.L.E.S.S W.E.D.N.E.S.D.A.Y :::: 8



*p/s : Masa akan berubah kecuali kita. Perubahan masa akan membuat kita menjadi tua, tetapi kita belum tentu menjadi bijak.Kitalah yang patut berubah!

Saturday, December 10, 2011

Ombak Rindu by Hafiz & Adira

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku


For > Azmi Akil

3.93?

Sedang nyeyak tido, tetiba bunyi sms, huarghhh kacau daun tul la orang nak tido, owh aku dapat satu mms, tengok nama si penghantar mms, adik bongsu aku. beliau menghantar sekeping gambor, aku belik-belik gambor tu dalam tepon, rupanya sekeping gambor result exam beliau.

haaaaahhhhhh????? 3.93?????? giler ker ape adik aku nie., aku pun zaman study dulu tak penah nak dapat banyak tu, 3 point tu selalu la, tapi x dek la sampai cam die nie., nie baru sem 1, da dapat banyak nie, sem akhir nanti, tak tahu la kan, hope 4.00 la.

nie gambor yang beliau mms kat aku td



p/s : bersiap sedie penuhkan poket mau beli hadiah tuk beliau

With my GurlFwen

Halo, Halo wahai sang pengintip.,
huuuaaaarrgggggghhh penatnyer berjalan sakan hari ni,balik terus update blog nie, hari nie pagi-pagi lagi da dikejutkan oleh member aku, beliau ialah Cik Fiza yang sangat Gorgeous nie... gorgeous ker?..nt korang tengok sendiri okey., Beliau call aku pagi-pagi, tapi x pagi sangat gak la.,da dekat kul 10 pagi, so kitorang set la nak kuar dalam pukul 12 tengah hari.

Lokasi perjumpaan ialah di KL Sentral, beliau drive dari Shah Alam dan bertemu aku di Kl Sentral., manakala lokasi kami lepak plak., tempat biasa la.., kat mana lagikan, kat MID VALLEY la. hah mesti korang da tahukan, kitorang pergi mana,? huhuhuhu mana lagi beb, kalau tak lepak kat Sushi Zanmai kat The Garden tuh., cacing dalam perut da berjoget-joget, da berdongdang dendang bagai da., lapor weh... Cik Fiza kiter palak tengah demam, tapi time berjalan sihat jer kan.,hehehehe.,
orang kat sini punya la ramai giler beratur sampai ke luar, huh... tak tahan., dekat 15 or 20 minit gak la kitorang duk beratur., sanggup nih sushi punya pasal.

Okey la, malas nak cite panjang-panjang, meh layan dua tiga keping gambor kitorang kuar tadi., meh meh.


Ramai kan orangnyer


Gorgeous kan beliau., muka sakit nie


Layan le entry ni yek

Friday, December 9, 2011

10 tanda pasangan anda mulai curang


Apabila timbul masalah ini, pasangan agak sukar untuk berdamai atas fakta pasangan anda telah mengkhianati diri anda. Dengan demikian ramai yang tidak mengambil tahu mengenai tanda-tanda jelas apabila salah seorang daripada pasangan cuba untuk curang atas alasan tidak mahu hubungan itu terputus . Namun, anda dinasihatkan untuk mengetahui tanda-tanda kecurangan untuk mengelakkan anda ditinggalkan setelah beberapa tahun menjalinkan hubungan. Ini hanyalah panduan sahaja dan anda seharusnya lebih bijak untuk menentukan keputusan hidup anda!!!!

1) Kurang memberi perhatian terhadap diri anda- Pada permulaan kecurangan, anda dapat rasakan bahawa pasangan anda kurang memberi perhatian terhadap anda. Ini terjadi kerana mereka rasa bersalah terhadap diri anda. Kemudian mereka mula mencari kesalahan, menengking, berbual secara sinis dan mula menyalahkan anda untuk hal-hal kecil, hanya untuk mengatasi rasa bersalah.

2) Menghabiskan masa banyak ditempat kerja- Perubahan terhadap pasangan anda yang curang adalah secara tiba-tiba mereka banyak menghabiskan masa ditempat kerja. Tetapi panduan ini tidaklah setepat yang anda fikirkan. Berkemungkinan juga mereka benar-benar bekerja kuat untuk memberikan kesenangan kepada anda. Sebelum membuat apa-apa andaian, anda dinasihatkan untuk menyiasat dulu apa sebenarnya yang berlaku.

3) Tidak berminat dengan persekitaran dirumah- Bagi pasangan yang sudah berumahtangga, anda boleh mengesan sekiranya pasangan anda cuba untuk curang sekiranya mereka tidak berminat menghabiskan masa di rumah. Mereka lebih banyak menghabiskan masa di luar. Tetapi anda dinasihatkan untuk tidak mengongkong mereka. Setiap manusia perlukan kebebasan. Asalkan ia tidaklah melampaui batas dan ia mstilah seimbang terutamanya bagi orang yang sudah berumahtangga.

4) Bau- Setiap pasangan yang sudah berkahwin pasti akan mengenal bau pasangan mereka. Sekiranya terdapat perubahan terhadap bau pasangan, anda perlu lebih berhati-hati.

5) Perubahan gaya hidup secara mendadak- Sekiranya pasangan anda sebelum ini tidaklah terlalu bergaya didalam pemilihan pakaian dan secara tiba-tiba mereka cerewet dalam pemilihan pakaian, anda perlu memberi perhatian yang lebih. Pastikan anda tahu apakah punca utama mereka mengubah penampilan mereka. Sekiranya atas urusan kerja, anda perlu menyokong mereka tetapi sekiranya tujuan asal mereka masih samar-samar, anda perlu lebih berhati-hati.

6) Menjawab panggilan telefon secara sembunyi- Sekiranya tiada perkara yang salah dilakukan, rasanya tidak perlu untuk sesebuah pasangan menyembunyikan panggilan telefon mereka. Mereka harus berani untuk menjawab panggilan telefon dihadapan pasangan mereka. Ini adalah untuk mengelakkan rasa curiga. Keputusan untuk hidup berpasangan juga bermaksud bersedia untuk berkongsi segala masalah, rahsia dan sebagainya. Jadi tiada perkara yang perlu untuk dirahsiakan. Kejujuran adalah jalan terbaik untuk mengekalkan hubungan.

7) Melayari internet sehingga tengah malam- Pada zaman yang serba canggih ini, terdapat juga pelbagai cara untuk curang. Salah satunya adalah dengan menggunakan kemudahan internet. Sekiranya sebelum ini pasangan anda tidak menghabiskan masa berjam-jam di hadapan internet dan secara tiba-tiba mereka melayari internet sehingga tengah malam, anda perlu tahu apakah aktiviti yang mereka lakukan di dunia maya itu. Terdapat pelbagai cara untuk anda mengetahui segala aktiviti yang dilakukan oleh pasangan anda di dunia maya.

8) Perubahan terhadap hubungan intim- Bagi pasangan yang sudah berkahwin, hubungan intim merupakan satu anugerah yang tidak ternilai untuk mereka menyatukan dua hati. Hasil kajian yang dilakukan, perubahan terhadap pasangan dapat dikesan ketika melakukan hubungan ini. Ia tidak hanya melibatkan kecurangan, tetapi segala masalah yang dipendam oleh pasangan, perkara yang merungsingkan mereka, masalah yang mereka tidak sanggup berkongsi dengan anda dan sebagainya akan terbongkar ketika saat ini. Anda hanya perlu bijak untuk membongkarkannya.

9) Bil pembayaran yang luar biasa- Seorang yang cuba untuk curang pasti akan menghabiskan lebih banyak wang. Ini adalah kerana sebelum ini wang hanya diperuntukkan hanya untuk seorang, sudah pasti sekiranya ia diperuntukkan kepada 2 orang perbelanjaan akan semakin meningkat. Pada kebiasaannya, pasangan tidak akan mengurangkan perbelanjaan terhadap isteri pertama sebaliknya hanya mengekalkan perbelanjaan yang sedia ada, ini adalah untuk mengelakkan timbulnya perasaan curiga. Mereka akan cuba untuk membelanjakan wang lebih banyak daripada menyimpan bagi menampung segala aktiviti mereka lakukan.

10) Tidak memakai cincin yang diberikan- Cincin merupakan satu sentimental value untuk sesebuah pasangan. Boleh dikatakan kebanyakan lelaki akan cuba melihat cincin di jari wanita terlebih dahulu sebelum memulakan agenda mereka. Kerana cincin melambangkan status empunya diri. Sekiranya pasangan anda sudah tidak memakai cincin yang anda berikan dan memberikan alasan yang samar-samar atau tidak kukuh mengapa mereka tidak memakainya, anda perlu mengesyaki sesuatu.

Perhatian, artikel ini hanyalah untuk panduan terhadap anda sahaja. Penilaian yang terbaik adalah daripada gerakhati anda sendiri. Setiap kecurangan pasti akan dapat dikesan dan ia akan terbongkar secara semulajadi.

credit to top5reason.com

Tuesday, December 6, 2011

112 ways to say... I LOVE YOU


English - I love you
Afrikaans - Ek het jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibak (to male)
Arabic - Ana behibek (to female)
Armenian - Yes kez sirumen
Bambara - M'bi fe
Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Obicham te
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a
Catalan - T'estimo
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Corsican - Ti tengu caru (to male)
Creol - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki'
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipino - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t'aime, Je t'adore
Frisian - Ik hâld fan dy
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - Ich liebe dich
Greek - S'agapo
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha Au Ia`oe (Thanks Craig)
Hebrew - Ani ohev otah (to female)
Hebrew - Ani ohev et otha (to male)
Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu' umi unangwa'ta
Hungarian - Szeretlek
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i' ngra leat
Italian - Ti amo
Japanese - Aishiteru
Kannada - Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu
Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
Mandarin Chinese - Wo ai ni
Marathi - Me tula prem karto
Mohawk - Kanbhik
Moroccan - Ana moajaba bik
Nahuatl - Ni mits neki
Navaho - Ayor anosh'ni
Norwegian - Jeg Elsker Deg
Pandacan - Syota na kita!!
Pangasinan - Inaru Taka
Papiamento - Mi ta stimabo
Persian - Doo-set daaram
Pig Latin - Iay ovlay ouyay
Polish - Kocham Ciebie
Portuguese - Eu te amo
Romanian - Te iubesc
Russian - Ya tebya liubliu
Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
Serbian - Volim te
Setswana - Ke a go rata
Sign Language - ,\,,/ (represents position of fingers when signing'I Love You')
Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux - Techihhila
Slovak - Lu`bim ta
Slovenian - Ljubim te
Spanish - Te quiero / Te amo
Swahili - Ninapenda wewe
Swedish - Jag alskar dig
Swiss-German - Ich lieb Di
Surinam - Mi lobi joe
Tagalog - Mahal kita
Taiwanese - Wa ga ei li
Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
Tamil - Nan unnai kathalikaraen
Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
Thai - Chan rak khun (to male)
Thai - Phom rak khun (to female)
Turkish - Seni Seviyorum
Ukrainian - Ya tebe kahayu
Urdu - mai aap say pyaar karta hoo
Vietnamese - Anh ye^u em (to female)
Vietnamese - Em ye^u anh (to male)
Welsh - 'Rwy'n dy garu di
Yiddish - Ikh hob dikh
Yoruba - Mo ni fe

Eleven Hints for Life



1. It hurts to love someone and not be loved in return.
But what is more painful is to love someone and never
find the courage to let that person know how you feel.

2. A sad thing in life is when you meet someone who
means a lot to you, only to find out in the end that it was
never meant to be and you just have to let go.

3. The best kind of friend is the kind you can sit on a
porch swing with, never say a word, and then walk away
feeling like it was the best conversation you've ever had.

4. It's true that we don't know what we've got until we lose
it, but it's also true that we don't know what we've been
missing until it arrives.

5. It takes only a minute to get a crush on someone, an
hour to like someone, and a day to love someone-but it
takes a lifetime to forget someone.

6. Don't go for looks, they can deceive. Don't go for wealth,
even that fades away. Go for someone who makes you
smile because it takes only a smile to make a dark day
seem bright.

7. Dream what you want to dream, go where you want to go,
be what you want to be. Because you have only one life and
one chance to do all the things you want to do.

8. Always put yourself in the other's shoes. If you feel that it
hurts you, it probably hurts the person too.

9. A careless word may kindle strife. A cruel word may wreck
a life. A timely word may level stress. But a loving word may
heal and bless.

10. The happiest of people don't necessarily have the best
of everything they just make the most of everything that comes
along their way.

11. Love begins with a smile, grows with a kiss, ends with
a tear. When you were born, you were crying and everyone
around you was smiling. Live your life so that when you die,
you're the one smiling and everyone around you is crying.

Monday, December 5, 2011

Penat

Perasaan dan minda aku tengah penat,penat melayan kerenah manusia, terkandang sukar untuk aku fahami. Macam-macam jenis manusia yang boley buat kite penat untuk berfikir dan berhenti untuk memikirkan mereka.

Minggu nie aku tersangat la penat, penat untuk memikirkan idea-idea., Alhammdullillah bulan 12 nie penuh dengan rezeki., tak putus-putus orang oder kad kawen, corporate design dan macam-macam la, yang boleh membuatkan otak aku penat berfikir., tapi rezeki tu datang dari Allah S.W.T., syukur., harus buat yang terbaik untuk memuaskan hati semua orang. Minggu nie je., aku dapat job dari Universiti Islam Antarabangsa Uiam ., dan malam tadi dapat call tuk buat job UMNO plak.,still dalam perbincangan, harap-harap job tersebut dapat pada company aku.. job-job nie perlu mengeluarkan modal yang agak besar gak.,hope bley la aku handle.

Minggu ni gak aku tersangat penat nak melayan Friends request kat FB aku tu, ader jer yang cuba mennge "ADD".,tolong la letak muka asli kat pic profile tu., kalau da letak muka macam-macam ruper, dah sah-sah aku tak approve., Aku penat gak nak melayan sorang hamba Allah nie., da berkali-kali beliau add aku, dan berkali-kali jugak la aku ignore., penat ko tahu tak? ko tak penat ker? aku tak approve sebab aku tahu tu adalah fake FB. Kalau semata-mata nak tengok FB aku tuk tengok aku ngan Pakcik aku gaduh., maaf, tak akan jumpa., sebab kami sedang meniti hari-hari bahagia.

Penat aku menaip entry nie., hari suda malam., sesi bergayut semakin tiba., cau dulu la.