Aku menulis mengikut gerak minda dan hati, mentafsir kehidupan yang aku lalui sepanjang hari, setiap detik berlalu mengingatkan aku tentang sesuatu, lalu di luahkan di sini, tanpa perlu menekan diri. Kamo sang pengintip perlu hormati, terima apa adanya yang tertulis disini.

Pengintip Berdaftar

Tuesday, November 29, 2011

W.O.R.D.L.E.S.S W.E.D.N.E.S.D.A.Y :::: 7



p/s *: sangat happy ^_^v



Sunday, November 27, 2011

TANDA-TANDA CINTA YANG SEMAKIN PUDAR... !




♥ Malas angkat telefon..
♥ Ada apa-2 hal asyik cakap malas, malas, malasss ja..
♥ Bila ajak keluar, asyik busy memanjang..mcm lar dia YB..!
♥ Sudah pandai bergurau secara kasar dan menyakitkan hati..
♥ Mula menggelakkan diri dari bejumpa..
♥ Dia dah x kisah kalau tak jumpa pun..sebulan x jumpa lagi bagus..
♥ Bila dah janji date, tapi lupa nak datang.alasan lapuk diberi.lupa larr.tertido
♥ Apa kita buat dah tak betul dimata dia..
♥ Dia nampak kelemahan kita lebih dari kebaikan..
♥ Taip sms pun pendek2 jer..
♥ Bila kita cakap “i love u”, dia balas ‘K” ja..?!!
♥ Bagi alasan.'awak nie terlalu baik untuk saya.saya tak layak untuk awak.'
masa ngorat kita dulu xda pulak timbul hal tu..!
♥ Bila ajak jumpa parent, macam2 cara dia cuba menggelak..
♥ Dah jumpa parent pun alasan banyak,nak cakap hal “kahwin” kejap ja dia
tukar topik..
♥ Dia dah tak kisah apa yang jadi pada kita..
♥ Susah nak senyum @ gurau2 macam dulu-dulu..
♥ Dengan orang lain dia boleh cakap ‘single’..!
♥ Dulu-dulu asal nak keluar dating jer mesti nak pakai baju matching..sekarang dah .taknak.. rimas katanya..poyo plak dah katanya sekarang..
♥ Dulu sanggup tolak ajakan kawan semata-mata nak keluar dengan kita.. tp
sekarang dah terbalik..
♥ Dulu boleh jer bergayut berjam-jam.. sekarang 5 minit pun susah,..katanya hp cepat panas..

p/s * Kalau ader tanda-tanda nie kat pasangan korang., SEPAK jer beliau laju-laju.,okeh., jangan bagi orang tindas kiter!

Friday, November 25, 2011

Selamanya....Selamanya.... Selamanya

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!2x

Inilah tanah tumpahnya darah ku,
Negara pasukan biarlah hanya satu,
Harimau kami berlari laju,
belang nak tertanggal dari baju,

Harimau kami cekap gelecek,
Pertahanan lawan tumbang sederet,
Bila turun padang berumahkan gelanggang,
Kalau berani mari bertandang….

Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! HARIMAU MALAYA!!!
Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! SOKONG MALAYSIA!!!

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!


Semua berlari hingga tiada keringat,
GOL pertama untuk negara kedua untuk pingat,
Bila atas padang main tak ingat,
Tiap hantaran kemas tiap gerak ligat,

Pernahkah ada harimau yang jinak?,
Jawapannya tidak semestinya lincah,
Penyokong ke stadium beranak pinak,
Untuk mu MALAYSIA kami sana….

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!

Hey,mari kita semangat,
HITAM KUNING terpahat,
Mari kita berjuang,
Tempur berperang di padang,

Sekali lagi,
Maju lagi,
Serang lagi,
Gagah berani sebati,

Tidak gentar tenang,
Dengar sorakan Gemilang,
HARIMAU MALAYA PASTI MENANG!!!

Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! HARIMAU MALAYA!!!
Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! SOKONG MALAYSIA!!!

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!



syok plak nyanyi lagu nie yek... memang sangat syok lagu Ultras Malaya nie...hah., minggu yang penuh dengan semangat kesukanan, sukan aper? bola sepak la yop.

Sangat bersemangat menonton Malaysia vs Indon baru nie., sampai x g mana-mana tau., duk jer kat umah, x sabar nak tunggu game malam tu., layan bola pun sensorang jer kat umah., terjerit terlolong pun sensorang jer...pastu ader ler sorang budak umah aku join tgk gak.. tapi x sesyok korang yang tengok kat mamak tu kan., lagi ler meriah yek., nak wat camner x dek kaki nak g tgk.

Nasib baik ler malam Rabu hari tu berkesempatan ke Bukit Jalil, untuk menonton Malaysia vs Syria,.tu pun member aku MR. Apek and Mr. Joe ajak pi tengok., kalau tak., duk tengok depan tv lagi ler. Mula-mula agak segan gak ler nak g tengok ngan dorang, yer la., dorang ngan member-member dorang kan, laki plak tu, tertiba plak terselit aku yang cikenet nie., and aku cuma kenal Mr. Apek ngan Mr. Joe jer., yang lain memang x kenal.

So sebelum pergi mesti ler kene bagi tahu Pakcik tersayang dulu kan, kang beliau mengamuk, cakap aku curang plak kan., nasib ler beliau izin kan, tapi bersyarat.,. syarat beliau jangan nakal-nakal, jangan nak gedik-gedik, jaga tingkah laku, jaga diri. hah tu la syarat beliau., die tahu aku tak akan wat mende bukan-bukan belakang die., Untung dapat org tersayang yang boleh jadi sahabat aku, kadang-kadang boley jadi seorang abang, huhuhu kadang-kadang leh jadi musuh gak..Mekasih yer PAKCIK.

okeh , da mengarut pepanjang., hurmmm game malam tu memang agak lemau cam biskut mayat yer... bosan giler.,tapi penyokong Malaysia tetap beri sokongan padu kat team Harimau Muda nie., maybe dorang penat kot., tu yang boley kalah tu, lagipun player utama banyak yg x dek. hurmmm but its okey., aku boley paham, tapi x tahu la korang kan..

Esok ader lagi satu perlawanan Malaysia vs Bahrain ., hurrmmm tak pasti lagi nak pergi ke tak game nie, tapi Pakcik dah ajak aku pergi tengok time Malaysia vs Jepun nanti., yang tu kitorang confirm akan pergi tengok. Korang yang minat bola tu, aper lagi., meh la memeriahkan Stadium kite., jangan tengok bola sebab player tapi tengok bola sebab team MALAYSIA., okeh.. ayuh!

Hah layan jer la gambor kat bawah nie., time Malaysia vs Syria haritu.




Wednesday, November 16, 2011

MooD hari nie., 16-11-2011

Monday, November 14, 2011

I need a doctor by Eminem



I Need A Doctor
Eminem



I'm about to lose my mind
You've been gone for so long, I'm running out of time
I need a doctor, call me a doctor
I need a doctor, doctor to bring me back to life

I told the world one day, I would pay it back
Say it on tape and lay it, record it so that one day I could play it back
But I don't even know if I believe it when I'm saying that
Y'all starting to creep in, everyday it's just so gray and black

Hope, I just need a ray of that
'Cause no one see's my vision when I play it for 'em
They just say it's whack, they don't know what dope is
And I don't know if I was awake or asleep when I wrote this
All I know is you came to me when I was at my lowest

You picked me up, breathing life in me, I owe my life to you
but for the life of me, I don't see why you don't see like I do
But it just dawned on me, you lost a son
See this light in you, it's dark
Let me turn on the lights and brighten me and enlighten you

I don't think you realize what you mean to me, not the slightest clue
'Cause me and you were like a crew
I was like your sidekick, you gon' either wanna fight me
When I get off this fucking mic or you gon' hug me
But I'm not an option, there's nothing else I can do 'cause

I'm about to lose my mind
You've been gone for so long, I'm running out of time
I need a doctor, call me a doctor
I need a doctor, doctor to bring me back to life

It hurts when I see you struggle, you come to me with ideas
You say they're just pieces so I'm puzzled
'Cause the shit I hear is crazy but you're either getting lazy
Or you don't believe in you no more
Seems like your own opinion's not one you can form

Can't make a decision, you keep questioning yourself
Second guessing and it's almost like you're begging for my help
Like I'm your leader, you're supposed to fucking be my mentor
I can endure no more, I demand you remember who you are

It was you who believed in me
When everyone was telling you don't sign me
Everyone at the fucking label, let's tell the truth
You risked your career for me, I know it as well as you
Nobody wanted to fuck with the white boy Dre
I'm crying in this booth

You saved my life, now maybe it's my turn to save yours
But I can never repay you, what you did for me is way more
But I ain't giving up faith, and you ain't giving up on me
Get up Dre, I'm dying, I need you, come back for fuck's sake

I'm about to lose my mind
You've been gone for so long, I'm running out of time
I need a doctor, call me a doctor
I need a doctor, doctor to bring me back to life
Bring me back to life, bring me back to life, bring me back to life
I need a doctor, doctor to bring me back to life

It literally feels like a lifetime ago
But I still remember the shit like it was just yesterday though
You walked in, yellow jumpsuit, whole room, cracked jokes
But once you got inside the booth, told you like smoke

Went through friends, some of them I put on
But they just left, they said they was riding to the death
But where the fuck are they now, now that I need them
I don't see none of them, all I see is Slim
Fuck all you fair-weather friends, all I need is him

Fucking backstabbers
When the chips were down, you just laughed at us
Now you 'bout to feel the fucking wrath of aftermath, fagots
You gon' see us in our lab jackets and ask us where the fuck we been?
You can kiss my indecisive ass crack, maggots, and the cracker's ass

Little crackerjack beat, making wack mass
Backwards producers, I'm back bastards
One more CD and then I'm packing up my bags and as I'm leaving
I'll guarantee they scream, Dre don't leave us like that man 'cause

I'm about to lose my mind
You've been gone for so long, I'm running out of time
I need a doctor, call me a doctor
I need a doctor, doctor to bring me back to life

MooD hari nie!



p/s: I'm waiting

Thursday, November 10, 2011

Masak untuk Die...


Halo., Halo.,
Hari nie penuh kerajinan dan semangat membara-bara., balik-balik keje jer.,Kul 8 malam tadi, terus campak beg, tanpa menukar pakaian, buka peti ais, kuarkan bahan-bahan nak masak,. huhuhu.. rajin tul kan., kan., kan. hahahaha., macam buang tabiat plakkan., masuk dapur nak masakkan., yorlah..aku nie jarang ler masaknyer., kalau masak pun., maggie selalu ler.,hehehe.

Hah., Nape tetiba buang tebiat?

Camginie citenyer., tengah hari tadi., dapat ler call dari org tu., yang berbunyi macam gini:

"Makcik., sok Pakcik datang jumpa Makcik k, kiter g amik IC Makcik.., (da baper lama aku x amik, sejak aku kene rampok haritu., haih)

Hah, tu yang aku exited terlebey-lebey tu., coz sok beliau nak datangkan., tu yang nak wat surprise masak tuk beliau.., Haritu time nak balik kampung., masa raya haji tu., aku sempat ler masak tuk beliu., first time masak tuk beliau., and beliau cakap.,

"Cedap la Makcik Masak " (x tahu ikhlas ker tak., haih)

so malam nie kiter test-test masak dulu tuk hari esok..hehehe.meh., meh aku nak tunjuk ape benda yang aku nak masak tuk beliau esok., resepi nie di beri nama DAGING CINTA., wahahahaha... cam aper jer nama resepi nie...hahaha bior la...da masak dengan penuh kasih sayangkan..cewahhh.,

ok., nie bahan-bahan nyer.

Korang tengok sendiri., ape benda yang ader dalam gambor kat bawah nie.,okeh






Hah, pastu., daging tu korang rebus dulu tau, tapi jangan sampai bagi kering air die, coz nanti nak guna lagi., cam dalam gambor nie yek.


Pastu, bawang-bawang tadi korang cincang halus-halus tau., cam ala-ala master chef tu ehy., td jenuh aku duk mencincang bawang-bawang tu.,haih., hah bawang putih tu pun aku cincang, coz nanti pakcik aku tu x nak makan., klau da cincang., terpaksa la beliau telan kan.. biar ketiak die busuk..wahahaha.. hah dah dah melalut., korang tengok jer gambor bawah nie.


Okeh, pastu korang panaskan minyak, tumis lada hitam yg da tumbok tadi, bawang putih, bawang besar, sampai naik bau, pastu korang masukkan lada besor tu.., da rasa ok, korang masukkan sos lada hitam cikit, sos tiram cikit, kicap skit, garam ckit, pastu gaul sampai sekata, pastu korang masukkan la daging ngan air rebusan tadi, gode-gode sampai korang rasa paus hati., aip silap, gode tu kacau ehy.,huhhu kalau rasa da puas gode tuh, korang tutup ler api., siap ler.., senang kan untuk orang yang tak reti masak cam aku nie, hentam saja lah., huhhuhu layan jer la gambor kat bawah nie ehy., adios...






Selamat Mencuba, hentam saja la., ^_^v., tak sabor nak masak untuk beliau.

Monday, November 7, 2011

Main Masak-Masak ehy.....


Halo...halo
Petang-petang nie x tahu nak wat per.,,, aku mencari-cari ler resepi yang boley di masak malam kang.,kan baru lepas raya korban, dah sah-sah ler peti ais kat umah penuh ngan daging lembukan.,.
hah per lagi., sebulan la kan duk makan daging jer.,meh la kite try test masak resepi yang aku share ngan korang kat bawah nie.,semuanyer pasal daging. Meh., meh try..

1) DAGING KICAP SIMPLE

Bahan-bahan

daging 300g
b.merah, b.putih, halia ditumbuk
bawang besar dihiris
Kicap masin
tomato 1 biji

Cara-cara

Daging dibersihkan.
Kalau rase cam liat rebus dulu. Potong daging melawan ira daging dan nipis nipis
Gaul kicap + bahan yang ditumbuk dengan daging tadi
Panaskan 2 sudu minyak dan masukkan bawang besar yg dihiris tadi.
(Ikut la berape lama, kalau saye suke sampai bawang layu)
Campakkan le daging yang telah digaulkan tadi. Kalau kering tambahkan air utk kuah. Masakkan hingga lembut.
Masukkan tomato yang dibelah 4.

SIAP
------------------------------------------------------------
2) DAGING GORENG BERSOS

Bahan-bahan

daging- direbus seketul agar empuk elok disediakan awal
cili sos,kicap dan bawang putih

Cara-cara

Daging yang siap direbus dipotong dan digoreng biar nampak hangus sedikit
Bawang putih - ditumis
Masukkan daging yang telah digoreng sekejap tadi bersama cili sos, dan kicap
Kalau suka tambahkan tomato biji,ubi kentang(yg sudah digoreng),dan carrot
Rasalah manis, masin dan perasanya tambahkan sedikit air jika ingin ianya berkuah

SIAP
-------------------------------------------------------------
3) Daging Goreng Berlada Hitam

Bahan-bahan

Daging 500 gram
4 camca besar minyak masak
40 gram perencah maggi
1 labu bawang besar (dihiris)
2 pokok daun bawang yang dihiris sederhana halus
1 cawan air
5 batang kacang panjang dipotong 3 cm

Cara-cara

Daging dihiris nipis-nipis (hirisan filet)
Rebus daging dengan secawan air
Sesudah itu, keluarkan air rebusan dan simpan dulu air tersebut untuk diguna kembali.
Masukkan minyak dan goreng daging tersebut selama 3 minit dengan api besar
Masukkan 40 gram perencah Maggi serta bawang besar yang dicampur dengan air rebusan tadi.
Goreng hingga daging masak. Sesudah itu, masukkan hirisan daun bawang dan kacang panjang.
Goreng selama 1 minit. Itu saja! :)

SIAP
-----------------------------------------------------------
4) Singgang daging

Bahan-bahan

200 g daging
2 ulas bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 keping asam keping a.k.a. gelugor
3cm lengkuas (ditumbuk kasar)
3 batang serai sederhana besar (dititik)
500ml air
Garam & gula utk perisa

Cara-cara

Bersihkan daging dan hiris nipis (1cm tebal).
Masukkan semua bahan kecuali garam dan gula. Rebuskan sehingga air menggelegak. Perlahankan api dan reneh untuk seketika lagi.
Masukkan garam dan gula. Kacau seketika. Tutup api dan hidangkan.

SIAP
---------------------------------------------------------------------
5) DAGING APRIL ASMARA

Bahan-bahan

Daging
Kicap tiram, kicap manis, kicap masin
Minyak bijan
Butter, Madu
B.merah, B.putih didadu
Halia dihiris halus
Biskut marie (tp i ganti ngan nestum je)
Capsicum

Cara-cara

Daging diperap dgn kicap tiram, kicap manis dan masin.
Masukkan sekali minyak bijan ngan bawangan yg didadu dibwh daging yg diperap utk mendapatkan aromanye. Kalau boleh perapla 1 jam.
Cairkan butter dlm kuali dan tumis bawang putih. Bile dah naik bau masukkan le daging yg diperap tadi dgn hirisan halia. Masak dan asingkan.
Utk kuah, masukkan biskut yg dihancurkan dgn air ke dlm bekas daging yg digoreng tadi. Masukkan butter dan kacau. Asingkan. (Ayat nih den krg paham)
Selepas itu cairkan butter lagi, masukkan semula daging yg diasingkan tadi, goreng hingga kering dan masukkan capsicum. Bolehla dihidangkan.

SIAP
----------------------------------------------------------------------
Hah camner korang., lapor plak pewut aku nie.., berjoget-joget da cacing dalam pewut nie kan., melihat resepi-resepi yang cam best nie., malam nie nak try masak., huhuhu..
korang pun try gak ehy., adios.

DERHARKA kepada IBU BAPA antara 4 DOSA BESAR



Malam yang sangat bosan., baru jer sampai dari balik bercuti.,
seperti biasa aku akan mengadap PC aku., tapi malam nie aku dok mengadap Lappy yang baru di beli dekat LOW YAT tadi.,huhuhu...sambil-sambil menge'test' lappy baru nie, aku jenjalan la ke blog-blog org., sesambil membaca kisah dorang.

Aku tertarik ngan satu entry yang aku terbaca nie., sesuai la sangat tuk dijadikan panduan hidup kita., meh aku share ngan korang gak.., di persilakan baca kat bawah nie okeh.

SETIAP anak wajib berbakti kepada ibu bapa, lebih-lebih lagi bagi orang Islam yang sangat dituntut untuk berbuat baik terhadap orang tuanya.

Ini sebagaimana ditegaskan pada ayat 36, daripada surah an-Nisa’ yang bermaksud: “Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu pun. Dan berbuat baiklah kepada orang tua (ibu bapa).”


Penegasan ini disusuli dengan sabda Rasulullah s.a.w se bagaimana dinyatakan oleh at-Tabrani, maksudnya: “Berbaktilah kamu kepada dua ibu bapa kamu agar anak-anakmu kelak akan berbakti kepadamu. Dan peliharalah dirimu daripada perzinaan agar isteri-isterimu memelihara dirinya.”

Berbakti kepada ibu bapa adalah wajib kerana ia hukum Allah. Anak yang enggan berbakti kepada dua ibu bapanya dianggap anak derhaka dan perbuatan derhaka adalah dosa besar.

Derhaka kepada ibu bapa termasuk dalam empat dosa besar. Keadaan ini jelas berdasarkan kata-kata nabi yang dinyatakan Bukhari: “Sebesar-besar (daripada) dosa besar adalah me nyekutukan Allah, membunuh manusia, derhaka kepada ibu bapa dan menjadi saksi palsu.”

Perintah Islam supaya anak berbuat baik kepada ibu bapa adalah perintah yang wajar. Baru saja tiga bulan hamil, si ibu menghadapi pelbagai keperitan. Badan selalu letih, kepala pening dan selalu loya.

Apabila kandungan semakin besar, hatinya diganggu was-was, khuatir dan penuh persoalan. Apa akan terjadi kepada anak yang bakal dilahirkan? Apakah jantinanya? Apakah sempurna anggotanya?

Tiba detik melahirkannya, perasaan ibu bertambah gelisah. Khuatir keselamatan diri dan anak sentiasa menghantui fikiran. Tetapi segala kerisauan, kebimbangan dan kesakitan terubat sebaik mendengar tangisan bayi yang dilahirkan.

Bermula anak yang sebesar tapak tangan itu, ibu bapa tidak renggang membesarkan anaknya disusuli dengan kasih sa yang tidak berbelah bahagi. Makan, minum, pakaian, pen didikan dan segala keselesaan diberikan, sehinggalah anak yang kecil tadi menjadi seorang kanak-kanak, remaja dan dewasa seganding dengan ibu bapanya.

Jasa ibu bapalah membolehkan si anak mengenal dan mengecap nikmat dunia, malah dapat menggali khazanah dunia serta menerajuinya. Justeru, sudah selayaknya ibu bapa dimuliakan, dibajai dengan kasih sayang sebagaimana mereka mencurahkan kasih kepada anaknya yang kecil dulu.

Anak yang enggan berbakti kepada ibu bapa adalah anak derhaka, yang menerima balasan buruk. Ini sebagaimana dapat difahami daripada hadis yang diceritakan Tabrani: “Dua (kejahatan) yang akan dibalas oleh Allah di dunia ini adalah zina dan derhaka kepada dua ibu bapa.”

Ada banyak contoh yang menunjukkan pengajaran betapa azabnya derita yang ditanggung derhaka di dunia. Seksa ini datang dalam bentuk penderitaan sakit, baik rohani atau jasmani, sukar mencari nafkah, gagal mendapatkan pekerjaan dan tiada ketenteraman dalam kehidupan.

Kisah Wail bin Khattab pada zaman Nabi Muhammad s.a.w, satu peristiwa yang boleh dijadikan teladan. Disebabkan terlalu cintakan isteri, Wail selalu mencaci ibunya, mempercayai segala yang dilaporkan isterinya berkaitan ibunya.

Waktu Wail menghadapi kematian, dia mengalami pen deritaan sakit yang tidak terhingga. Dia menggelupur se hingga keluar keringat dingin membasahi seluruh badan. Mati tidak, sembuh pun tidak ada harapan.

Selama berpuluh hari dia berada dalam keadaan demikian. Matanya merah menyala, mulutnya terbuka lebar tetapi kerongkongnya tersumbat sehingga tidak terdengar jeritan, manakala kaki dan tangannya kaku.

Sahabat menunggu kematiannya, namun tidak tiba. Mereka berasa terharu melihat penderitaan yang dihadapi Wail. Mereka bersilih ganti mengajarkan Wail mengucap kalimah syahadah, namun semuanya buntu.

Wail cuba sedaya upaya mengucap dua kalimah syahadah tetapi yang kedengaran daripada mulutnya hanya perkataan “oh, oh, oh, oh”. Keadaan semakin mengerikan.

Akhirnya seorang sahabat Ali bin Abi Talib menemui nabi bagi menceritakan keadaan Wail. Nabi Muhammad meminta ibu Wail dijemput menemui beliau. Nabi mahu mengetahui bagaimana keadaan dan perlakuan Wail terhadap ibunya sebelum sakit.

Apabila ditanya, ibu Wail menyatakan anaknya sentiasa mencaci lantaran hasutan isterinya. Dia percaya dan mengikut apa saja yang dilaporkan isterinya tanpa usul periksa. Ini menyebabkan ibunya berasa sakit hati kepadanya.

Nabi Muhammad s.a.w memujuk ibu Wail supaya segera mengampuni dosa anaknya yang derhaka. Tetapi perempuan itu berkeras tidak mahu memenuhinya. Dia berkata, air matanya belum kering lantaran perbuatan Wail yang me nyakitkan hatinya.

Melihat keadaan itu, nabi termenung seketika. Kemudian, baginda memerintahkan sahabat mengumpul kayu api. Wail akan dibakar hidup-hidup.

Nabi Muhammad menyatakan, jika ibu Wail tidak mahu memaafkan dosa anaknya, Wail akan derita menghadapi maut dalam jangka masa yang tidak pasti.

Mendengar kata-kata nabi itu, ibu Wail segera berkata: “Wahai Rasulullah, jangan dibakar dia. Wail anakku. Aku telah ampuni dia. Kesalahannya aku telah maafkan.”

Menurut sahabat, sebaik saja Wail diampuni ibunya, wajahnya mula berubah. Akhirnya dia dapat mengucap syahadah dan menghembuskan nafas terakhir.


credit to SENJA SELALU CERAH

Tuesday, November 1, 2011

W.O.R.D.L.E.S.S W.E.D.N.E.S.D.A.Y :::: 6

Soalan Terbaeeekkk Yang Boleh Buat Orang Bengang


1)Bila orang nampak anda baring tutup mata....
Soalan: Hyee! Nak tidur ke?
Jawapan: Tak la,aku training mcm mana nak mati nanti...

2)Imagine anda bawa tv anda yang rosak gi jumpa technician untuk repair,dia mesti tanya gak:
Soalan: Nak repair tv ke?
Jawapan: Tak la,aku bosan! so sje aku bwk tv ni jln2.

3)Time anda bangun tidur, dan terus si bendul tu mesti tanya anda:
Soalan: Hyep! da bangun?
Jawapan: Ish,aku tengah tido sambil berjalan-jalan...

4)Kawan anda call phone umah anda dan...
Soalan: Hello?.. Ada mana ?
Jawapan: Kat sini haa ,kat bus stop!!!

5)Diorg nampak anda keluar dari bilik mandi dan dalam keadaan basah-basah..
Soalan: Eh baru mandi ke?
Jawapan: Ehh! Mana ada , Aku jatuh dalam lubang jamban tadi!!!

6)Anda di dalam toilet , pintu berkunci , ada gak orang ketuk pintu dan tanya anda..
Soalan: Ada orang tak?
Jawapan: ( *Suara Kiut* ) Mana ada orang!! Air paip yang bercakap ni!!