Aku menulis mengikut gerak minda dan hati, mentafsir kehidupan yang aku lalui sepanjang hari, setiap detik berlalu mengingatkan aku tentang sesuatu, lalu di luahkan di sini, tanpa perlu menekan diri. Kamo sang pengintip perlu hormati, terima apa adanya yang tertulis disini.

Pengintip Berdaftar

Sunday, January 26, 2014

::: LANGKAWI ::: Macam mana nak pergi?




Macam mana nak pergi Langkawi?

Entah? aku pun tak tahu., bukan pernah pergi pun., so sebab tak pernah pergi, aku try try la buat entry pasal langkawi nih., senang tuk bacaan orang-orang yang tak pernah pergi macam aku ni. haih. malu betul! langkawi pun tak pernah sampai.. ekekeke.

So, camner nak g sana? nak naik apa? hah! meh baca! nie yang sesape dari KL nak ke Jeti Kuala Perlis je.. dari tempat lain, aku tak tahu., korang try google sendiri ehy.


1. Drive Sendiri 
Kalau korang dari KL,terus pandu kereta korang ke Kuala Perlis., tak tahu jalan? korang pandai-pandai la tengok singboard kat kiri kanan korang tu ehy. Harga tol plak, cer korang tengok gambor kat bawah nie.

Nie harga tol dari Sungai Buloh ke Alor Setar

Kalau korang nak lalu dari tol yang lain-lain nye..korang terus je terjah laman web PlUS nie


2. Naik Bus
Kalau korang jenis malas nak drive jauh-jauh, apakata korang naik bas je., senang kan, tak payah penat-penat nak drive jauh-jauh. korang goyang kaki je dalam bas tu. Macam-macam bas yang korang boleh naik, antaranya macam kat bawah nie., tengok sendiri.

Maraliner
to
Kuala Perlis Bus Terminal
Hotline: 03- 2697 9797
maraliner
From
Time
Fare
Duta Bus Terminal . Tel: 03-62016451
10.15am 11.45pm
approx. travel time: 8hours
Daily
RM42.80(A)
Puduraya Bus Terminal, Kuala Lumpur Tel: 03-20787024
10.00am 11.15pm
approx. travel time: 8hours

Plusliner Bus Services
to
KUALA PERLIS
Mega Syuhada Sdn Bhd , No. 6 & 7 Kaunter Tiket MPK Terminal Bas Ekspres Tel: 05 - 688 1690
plusliner
From
Time
Fare
KTM Counter
Ting. 1. Block Annexe Selatan
Bangunan Stesen Keretapi
Jalan Sultan Hishamuddin
51621 Kuala Lumpur
Tel: 03-22723635
10.30am 11.00pm
approx travel time : 7hr 30min
Daily
RM 42.90  Adult
RM 32.20  Child

Shamisha Express
Pacific Express
to
Kuala Perlis
From
Time
Fare
Puduraya counter 25
This coach travels to Butterworth all the way to Changloon.
12.30pm
Daily
RM 43


Lain-lain bas korang boley tengok kat web ni  journeymalaysia .

3. Naik Keretapi
Poooooonnnnnnn!!!!!!!! Poooooooooonnnnn!!!!!! bunyi keretapi. hihihi.. hah! kalau malas gak nak naik bas, korang pun boleh naik keretapi. Kalau naik bas cam penat je nak duduk je kan.. so apa kata korang cuba naik train, kalau penat duduk korang boleh berjalan sepanjang train tu.. hah! tak de la bosan sangatkan. Kalau tak nak duduk korang boleh je baring, tapi dengan syarat amik tiket tempat tidur la. Naik train, korang kene naik dari KL Sentral ke Arau., pastu kene naik teksi ke Jeti Kuala Perlis. Okeh! Jom tengok harga train plak berapa.

Klik gambor untuk lebih nampak

Yang bawah ni plak jadual train.

kalau musykil gak.. korang tengok sendiri kat laman web KTMB nie.

4. Naik Flight
Hah! kalau malas gak nak naik train., korang juga boleh naik flight. Cepat je korang sampai Langkawi tu. Tuk harga tiket flight korang boleh try survey kat web kt bawah nie., harga berubah-ubah mengikut tarikh yang korang nak pergi.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kalau malas gak nak naik flight., aku tak tahu la plak korang bole naik apa lagi.. korang tidur je.. bior masuk dalam mimpi..tahu-tahu da sampai langkawi.ekekeke.

Hah! lupa plak nak bagitahu harga feri. Bila korang da sampai jeti Kuala Perlis., korang kene naik feri ke Jeti Kuah., Langkawi. Harga tiket feri dan jadual feri seperti di bawah :.



Semoga entry nie boleh memudahkan korang okeh! 
next entry aku akan try tulis.. kat mana nak tido?

bubye!adios!

-Lynie Yusoff-


6 pengintip komen:

Filzah Qurratul said...

ok....good info...

cmonek collection said...

Good info tq

Syafiqah Halim said...

yg hrga tren tu tuk koc katil ke?

arjunabeta arjuna said...

T.Q atas informasi.. sngat berguna n membantu saya.. nk tanye, mcm mana pulak pasal kereta sewa?? senang nk dpt x??

ATIQAH AZLAN said...

good info tq :)

Afriani Sarumaha said...

Thanks for the info

Post a Comment